Skolrestaurang

I Örbyskolans restaurang arbetar husmor Britt-Marie Remmert, kokerska Agneta Lec-Alsén samt våra tre skolmålltidsbiträden Turkan Dahlan, Gullmakai Ahmadi och Anna Kemmlert. Samtliga anställda i skolrestaurangen har god kännedom om livsmedelshygien och hantering av specialkost. Skolan har ett system för egenkontroll som ska säkerställa en god hygienisk standard.

Vår strävan är att laga så stor del av våra måltider som möjligt från grunden. Varje dag erbjuds en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ och en stor salladsbuffé. Till måltiden serveras mjölk och vatten samt smör och bröd.

Vid behov av specialkost kontaktar vårdnadshavaren skolsköterskan.

Enligt skollagen ska eleverna serveras kostnadsfri och näringsriktig mat. I Stockholms stad finns en närings- och kostnadsberäknad menyservice till stöd för skolorna. Här kan husmor välja en färdig fyraveckosmeny eller plocka recept och kombinera själv. Det finns även riktlinjer för skolmåltiderna som är antagna av utbildningsnämnden.

Förutom att servera god och näringsriktig kost tycker vi att det är viktigt med en trivsam miljö i restaurangen, vi har dukar på borden och andra inredningsdetaljer som syftar till att förstärka den positiva upplevelsen av skolmåltiden.

För att ge eleverna ökad kunskap om hur en väl sammansatt måltid ska se ut har vi varje dag en visningsportion upplagd efter tallriksmodellen.