Skolrestaurang

Örbyskolans restaurang strävar efter att laga så mycket som möjligt av maten från grunden.

I Örbyskolans restaurang arbetar restaurangchef Britt-Marie Remmert, samt våra kockar och köksbiträden. Samtliga anställda i skolrestaurangen har god kännedom om livsmedelshygien och hantering av specialkost. Skolan har ett system för egenkontroll som ska säkerställa en god hygienisk standard.

Vår strävan är att laga så stor del av våra måltider som möjligt från grunden. Varje dag erbjuds en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ och en stor salladsbuffé. Till måltiden serveras mjölk och vatten samt smör och bröd.

För att en elev ska serveras specialkost måste vårdnadshavaren ha fyllt i och lämnat in en blankett med läkarintyg till skolan. Blanketten finns på Stadens webbplats, länken hittar du längst ned på den här sidan.

Enligt skollagen ska eleverna serveras kostnadsfri och näringsriktig mat. I Stockholms stad finns en närings- och kostnadsberäknad menyservice till stöd för skolorna. Här kan husmor välja en färdig fyraveckosmeny eller plocka recept och kombinera själv. Det finns även riktlinjer för skolmåltiderna som är antagna av utbildningsnämnden. Länk till riktlinjerna hittar du längst ned på denna sida.

Förutom att servera god och näringsriktig kost tycker vi att det är viktigt med en trivsam miljö i restaurangen, som syftar till att förstärka den positiva upplevelsen av skolmåltiden.

För att ge eleverna ökad kunskap om hur en väl sammansatt måltid ska se ut har vi varje dag en visningsportion upplagd efter tallriksmodellen.

På Stadens sida om Skolmåltider och fysisk aktivitet kan du hitta riktlinjer för skolmåltiden och blanketten om specialkost.